3 juni 2025
Veranderen is moeilijk. Niet omdat mensen tegen verandering zijn, maar omdat ze niet graag veranderd worden. Toch zien we het nog vaak gebeuren: een nieuw werkplekconcept wordt top-down ingevoerd, complete verdiepingen worden opnieuw ingericht en medewerkers krijgen een mailtje over wat er vanaf maandag verandert.
Gevolg? Onbegrip. Weerstand. Mopperende collega’s. Slechte benutting van de nieuwe werkomgeving. Bij FCLTR doen we het anders.
Wij gebruiken het ADKAR-model als kapstok voor veranderaanpak binnen huisvestings- en facilitaire projecten.Niet als theorie, maar als praktisch hulpmiddel in de communicatie en aanpak.
ADKAR staat voor:
Bij een onderwijsinstelling ondersteunden wij een verhuizing bij een onderwijsinstelling. We spraken actief met mentoren, leerlingen en teamleiders over wat ze nodig hadden in de nieuwe werkomgeving.
We maakten indelingen samen, legden keuzes uit en regelden overzicht. Omdat mensen wisten waaróm iets veranderde, stonden ze erachter.
In een project bij een multinational ontstond onrust over de invoering van een nieuw werkplekconcept. Medewerkers moesten overstappen van vaste werkplekken naar een gedeelde setting: 16 collega’s op 10 bureaus.
Onze professional pakte dit zorgvuldig aan. Niet alleen de OR werd betrokken, maar ook ambassadeursgroepen, management én eindgebruikers. Door vroegtijdig in gesprek te gaan, ontstond er ruimte voor dialoog en eigenaarschap.
Afdelingen kregen de kans om zelf onderling afspraken te maken over het gebruik van de werkplekken. Dit zorgde voor meer begrip, draagvlak en betrokkenheid.
Het resultaat? Minder weerstand, meer samenwerking en een werkomgeving die daadwerkelijk werkt.
Veranderen zonder weerstand? Zorg dat medewerkers voelen dat ze erbij horen. Bij FCLTR zorgen we dat verandering werkt vóór én mét je mensen.